Albertien Volbeda

Het leven is een ketting van ervaringen;
kleurrijk, zinvol, lastig, boeiend en verrijkend

Opstellingen , fa milieopstellingen oftewel systhemisch werk.

In een opstelling stel je een thema of deel van je leven centraal waarover je helderheid wilt krijgen.

Aanleiding voor een vraag kan zijn; een terugkerend patroon of gevoel, dat je belemmert of waarvan je de oorsprong wilt weten.

Het kan een vraag zijn over iets wat speelt in bijvoorbeeld je relatie, gezin (van herkomst), werk of over een keuze die je wilt maken. Een opstelling kan inzicht bieden in verstrikkingen en onderliggende patronen en een aanzet zijn tot verandering.

Een opstelling begint met het onderzoeken van je vraag. Welke elementen zijn van belang. Wat zie ik als begeleider bij jou gebeuren als je je vraag stelt, je verhaal vertelt. Dan stel ik in overleg met jou voor welke familieleden of elementen er nodig zijn om je vraag in beeld te brengen. Vervolgens onderzoeken we waar de juiste plaats op dat moment is voor je familieleden of elementen. Daarna kijken we hoe het met die familieleden en elementen is en of er behoefte ontstaat om ze te verplaatsen. Dit proces duurt totdat er nieuw beeld is onstaan waarbij je herkenning, erkenning of opluchting ervaart.

Maar al te vaak belemmert ons vaste standpunt beweging.  De foto's boven en onder de tekst laten zien hoe een verschil in het beeld ontstaat bij het kiezen van een andere zichthoek. Het toont dan waar iedereen op gefocusd is.

Bij een opstelling gaat het dan ook niet om het vinden van de oplossing, maar om een nieuw beeld van de situatie te krijgen. Dat nieuwe inzicht geeft de mogelijkheid tot verandering en het nemen van nieuwe besluiten.

Voorafgaand aan een familieopstelling is het zinvol om zoveel mogelijk te weten van je familie van herkomst en je huidige familie. Dat wil zeggen dat, wat je met respect voor het verleden kan achterhalen.

Bij een individuele opstelling maken we gebruik van grondankers (gekleurde vlakken op de grond), stenen , poppetjes , houtjes en ons zelf om je vraag vorm te geven .

Bij een opstelling met representanten vertegenwoordigen andere mensen jouw familieleden of andere elementen die van belang zijn om je vraag te verhelderen.

Het is aan jouw om te kiezen voor de vorm die je het plezierigste lijkt.

Ik kies er vaak voor om individulele opstelling te begeleiden. Zonder een groep te organiseren kan ik snel reageren op je behoefte om een opstelling te doen. Af en toe organiseer ik workshops.